Albuquerue, New Mexico

 

 

Hierboven zie je een kaartje van Albuquerque, waarop je Old Town (linksonder), Corrales (links boven) en Sandia Peak (de berg op de achtergrond; rechtsboven) goed kunt zien.

Hierboven zie je een kaartje waar je het oude gedeelte van Albuquerque goed kunt zien en de Rio Grande zie je goed lopen. Dit is de belangrijkste rivier.

Hieronder zie je nogmaals waar Albuquerque ligt. Hieronder de staat New Mexico en rechts waar het in de staat New Mexico ligt.

 

Een aantal weetjes over Albuquerque

Albuquerque is een stad in de Amerikaanse staat New Mexico en telt 448.607 inwoners. Het is hiermee de 35e stad in de Verenigde Staten (2000). De oppervlakte bedraagt 467,6 km², waarmee het de 30e stad is.

Demografie
Van de bevolking is 12 % ouder dan 65 jaar en bestaat voor 30,5 % uit eenpersoonshuishoudens. De werkloosheid bedraagt 3,1 % (cijfers volkstelling 2000).

Ongeveer 39,9 % van de bevolking van Albuquerque bestaat uit hispanics en latino's, 3,1 % is van Afrikaanse oorsprong en 2,2 % van Aziatische oorsprong.

Het aantal inwoners steeg van 386.988 in 1990 naar 448.607 in 2000.

Klimaat
In januari is de gemiddelde temperatuur 1,2 °C, in juli is dat 25,8 °C. Jaarlijks valt er gemiddeld 225,6 mm neerslag (gegevens op basis van de meetperiode 1961-1990).

 

 

Beeld van Albuquerque uit de ruimte gemaakt door NASA

 

 

Op het satelietbeeld van Albuquerque dat je hierboven ziet van Nasa zie je ook de Sandia Peak die zich aan de oostkant van de stad bevinden.

De Sandia Peak gondel gaat vanaf onderaan de berg en is de langste zoals ze dat noemen "single span" gondel ter wereld.

De rivier de Rio Grande (Spaans voor grote rivier) loopt van noord naar zuid door de stad en voorziet het bos van water, dit noemen ze "bosque".

Albuquerque is één van de hoogste gelegden steden van de United States. Het hoogteverschil varieert van 1490 meter boven zeeniveau vlakbij de Rio Grande (in de vallei) tot 1980 meter in de noordoostelijke hooglanden. Bij het vliegveld is de hoogte 1631 meter boven zeeniveau. En van de basis van de Sandia Peak tot de top is 3000 meter.

De Rio Grande is, net als de Nijl, een exotische rivier, omdat de rivier door een woestijn loopt.

Ook heeft Albuquerque de grootste ballonnenparade in de wereld. Deze noemen ze "The Albuquerque International Balloon Fiesta" en deze wordt gehouden begin oktober. Wij waren dus helaas net iets te vroeg. Dit festival is begonnen in 1972 met 19 ballonnen. In 1999 waren dat er 138 en in 2005 deden meer dan 700 ballonnen mee. Dit is één van de meest gefotografeerde festivals ter wereld.

Nog een heel belangrijk festival is de "Gathering of Nations Pow-Wow". Dit is een jaarlijks terugkerend internationaal festival met meer dan 3000 inheems ingeborene Amerikaanse dansers en zangers die meer dan 500 stammen vertegenwoordigen uit Canada en Amerika. Zij komen dan elk jaar in april samen voor het sociale, culturele en competitieve aspect van dit festival.

 

Rivier de Rio Grande

De Rio Grande (naam in de Verenigde Staten) of Río Bravo (naam in Mexico, officieel Río Bravo del Norte) is een rivier in Noord-Amerika. Hij ontspringt in Colorado tussen de Sangre de Cristobergen en de San Juanbergen, loopt dan naar het zuiden door New Mexico tussen het Colorado Plateau en de Rocky Mountains, waar hij tussen Ciudad Juárez en El Paso de grensrivier wordt tussen de VS (Texas) en Mexico, en vanaf daar naar het zuidoosten om uit te monden in de Golf van Mexico bij Brownsville, de belangrijkste haven van de rivier. De rivier is 3034 kilometer lang.

De belangrijkste zijrivieren zijn de Conchos en de Pecos. De loop van de rivier wordt onderbroken door een aantal stuwdammen.

De rivier vormt sinds het einde van de Mexicaans-Amerikaanse Oorlog bij de Vrede van Guadalupe Hidalgo in 1848 de Grens tussen Mexico en de Verenigde Staten. Voor 1835 was dat de Sabine River, en van 1835 tot het uitbreken van de Mexicaans-Amerikaanse Oorlog was de Nueces de grensrivier tussen Mexico en de republiek Texas, alhoewel Texas claimde dat de grens al de Rio Grande vormde.

Er wordt meer water gebruikt uit de rivier dan deze aankan. Sinds de zomer van 2003 ligt het deel tussen Albuquerque en het Big Bend National Park regelmatig droog. Voor het grootste deel stroomt de rivier door woestijngebieden. Ecologen vrezen dat de rivier geheel zal opdrogen als er geen maatregelen worden genomen.

 

 

 

 

Onze uitstapjes naar restaurants Zio's in Rio Rancho, Corralles en Old Town Albuquerque

Op de laatste dag die we in de kliniek met Abigail waren zijn we ter afsluiting uit eten geweest bij Zio's, een geweldig Italiaans restaurant. Zoveel lekkers en natuurlijk waren onze ogen weer veel groter dan onze maag. En weet je wat dan zo geweldig is? Je kan het meenemen naar huis. We hadden gewoon nog een complete maaltijd die we later op konden eten. Dat moeten ze toch ook eens in gaan voeren in Nederland, die doggy bags.

Hierboven op de parkeerplaats zie je allemaal grote auto's. De luchtvervuiling het het gebied is heel erg. Benzine kost ook nog eens helemaal niks. Wij hadden omgerekend dat een liter ongeveer Eur 0,75 kost. Heerlijk.. Kan je nagaan wat een winst er bij ons op gemaakt wordt. En de mensen in Albuquerque hoor je overal klagen over de hoge benzine prijzen, dus wij hebben ze uitgelegd dat als ze echt willen klagen ze maar eens in Nederland moeten komen.

 

Corrales

Corrales is onderdeel van Albuquerque zoals je kunt zien op het kaartje. Het stadje is een kleine, goedbewaarde oase binnen in een groot, snelgroeiend gebied. Corrales bevind zich in het oosten bij de Rio Grande en aan de overkant van de rivier, bij het Sandia Indian reservaat. In het zuiden bevind zich Albuquerque en in het westen en noorden Rio Rancho.

Corrales is verdeeld in verschillende gebieden: Meadowlark, West Hills, Coyote Hills, Valley and Riverview. Elke buurt komt uit op de hoofdweg die door het gebied loopt. Corrales is onstaan als landbouwdorp doordat de Rio Grande er langs loopt. Maar inmiddels is dit niet meer en is Corrales uitgegroeid tot een voorstad van Albuquerque.

In Corrales wonen ongeveer 7300 mensen, die streven naar een landelijke levenstijl. Dit is een erg vruchtbaar gebied, dat al vanaf 500 voor chr. werd bewerkt door de Pueblos indianen. Veel culturen hebben zich hier gevestigd, zoals Spanjaarden, Europeanen en Amerikanen voor het kweken van appels en druiven. Maar ook veeteelt komt hier heel veel voor. Vandaag de dag is Corrales voornamelijk bekend om zijn groene weiden, boomgaarden, zijn rijke historische en artistieke karakter, en de geluiden en geuren van koeien, paarden en schapen. Zodra je in corrales binnenkomt lijkt het een andere tijd waar de stress van de 21e eeuw niet voorkomt.

Corrales staat ook bekend om zijn spookverschijningen...Lees hieronder verder!

 

 

"Rancho de Corrales," dat zich bevind in het centrum van Corrales, daar gaan de geruchten dat het bezeten is door geesten. Lange tijd is het een bar / restaurant geweest, nu alleen nog een bar. Er wordt gezegd dat rondspokende geesten gasten hun borden doen laten vallen, maar ook verschijningen komen voor. Ranchos de Corrales is bekend als Territorial House, ofT-House. Het huis ziet er onderscheidend uit met een grote boom die door het dak van de patio groeit.

Een klein stukje geschiedenis van Corrales: het gebouw van Rancho de Corrales begon als een privé huis in 1801, maar daarna is het eeuwen een restaurant geweest onder verschillende namen. Medewerkers en gasten zijn hier bekend met de verschijningen en vreemde gebeurtenissen die in het oude gedeelte van het gebouw zich voordoen.

Een bloederige schietpartij tussen leden van de Emberto familie vond plaats in april van 1898. De zoon vermoordde zijn vaders geheime vriendin. De vader schoot toen zijn vrouw, die hij de schuld gaf van de moord. In het vuurgevecht werd ook de vader vermoord. De Emberto's werden begraven op het terrein, en hun vurige temperament wordt tot op de dag van vandaag gevoeld.

De verschijningen van een man in een schommelstoel wordt regelmatig waargenomen in de banket kamer. Deze kamer heeft ook koude plekken, kaarsen die zelf aan gaan en stoelen die vanzelf bewegen. Op de website die ik hier rechts heb neergezet zie je ook een video van een stoel die beweegt. Maar het is een erg wazig filmpje dus of het echt waar is mag je zelf beoordelen...

Het complete verhaal, inclusief geluidsopnamen van de geesten en foto's kun je op de site lezen.

Wij hebben geen spookverschijningen gezien..

Maar gewoon lekker genoten van het mooie weer en dit mooie restaurant.

Heerlijk in het zonnetje, niks te klagen..

Heerlijk, nacho chippies met een kaassausdippie..

Old Town Albuquerque

Het oude gedeelte van Albuquerque is de eerste buurt van Albuquerque. Old town is inmiddels het hart van Albuquerque geworden. De eerste Spaanse families vestigden zich aan de oevers van de Rio Grande in 1706. In april 2006 dus inmiddels als 3 eeuwen gelden.

Wij vonden het oude gedeelte heel erg mooi en netjes. Veel oude gebouwen zijn gerenoveerd en hier zijn veelal souvenir winkels en restaurantjes ingekomen. Wij hebben hier bij een pannekoeken restaurant gegeten. We zaten met z'n tweeën buiten, de rest van de mensen zat binnen in de airco. Hierdoor hadden wij een privé concert van een erg aardige man met een gitaar. Hij werd betaald door de overheid om in de stad te spelen.

Verder zijn we nog in de kerk geweest die er ook erg mooi uit zag en wederom zie je hier overal weer die Adobe stijl terug die we ook in Santa Fe zagen.

 

Mooi plaatje wat erg goed de sfeer in Old Town weergeeft

lekker aan de wandel

Een klein hofje met allemaal winkeltjes, overal bloemen en vrolijke kleuren

Indiaanse souvenir winkel, en overal zie je die pepers terug

 

Overal van die kleine straatjes met overal winkeltjes en restaurantjes. Eten en winkelen, mooier kan het niet zijn..

 


Hier rechts bij dat tafeltje bij een heel klein restaurantje hebben we pannekoeken gegeten. geweldig toch? en toen kwam er nog iemand gitaar bij ons spelen ook. Heerlijk weer en lekker eten. Prima zo!

overal zie je dezelfde kleuren en stijl terugkomen, maar deze is wel erg mooi

overal souvenir winkels, beetje in de efteling stijl..

Ons privé concert, erg mooi

en nog 1x een laatste blik op de Rio Grande, de stad en Sandia Peak

Onze ervaring met Albuquerque is echt super, mooi gebied, vriendelijke mensen en zeker de moeite waard om nog een keer terug te gaan om de rest ook te ontdekken, maar helaas te weinig tijd dit keer en we waren natuurlijk met een heel ander doel hier. Maar we hebben toch genoeg tijd gehad om er ook een kleine vakantie van te maken. Echt de moeite waard en we gaan zeker nog een keer terug.

En wij willen nogmaals iedereen bedanken die ons op weg hebben geholpen met de financiering voor dit mooie avontuur, maar vooral van het bezoek aan die unieke kliniek natuurlijk. Ik hoop dat we door middel van deze website een goed beeld hebben kunnen geven van wat jullie mogelijk hebben gemaakt.

Heel erg bedankt.

Henk & Joyce